Jarząb pospolity

Drzewa

Jarząb pospolity, jarzębina, jarząb zwyczajny – gatunek rośliny wieloletniej należący do rodziny różowatych. Występuje w Europie, południowo-zachodniej Azji, zachodniej Syberii. W Polsce pospolity na całym obszarze. Roślina wieloletnia, megafanerofit. Żyje 80-100 lat. Pojedyncze okazy osiągają znacznie starszy wiek. To właśnie z tej rośliny po raz pierwszy otrzymano przez ekstrakcję kwas sorbowy. Jest jednym z żywicieli gąsienic motyla barczatka dębolistna.

Roślina lecznicza. Surowiec zielarski: Owoce. Mają dużo witaminy C, E, P, K, B3, nieco witaminy A, cukier sorbozę, garbniki i pektyny. Działanie: słabe moczopędne oraz korzystnie wpływające na błony śluzowe i pracę układu pokarmowego. Jest stosowana przy nieżytach jelit, przewlekłych biegunkach, różnych schorzeniach wątroby i pęcherzyka żółciowego. Zwykle jest stosowana w mieszankach z innymi ziołami. Zbiór i suszenie: owoce zrywa się gdy już są czerwone, ale przed przymrozkami i suszy się rozłożone cienką warstwą. Owoce są pożywieniem ptaków, oraz zwierząt leśnych.

Roślina miododajna Roślina ozdobna – dekoracyjne owoce, długo utrzymujące się. Roślina często sadzona w parkach, alejach i ogrodach.

Sztuka kulinarna. Surowe owoce są niejadalne, nie tylko z powodu gorzkiego smaku, ale również zawartości trującego składnika. Natomiast po przemrożeniu, lub po zanurzeniu na chwilę we wrzątku, tracą trujące właściwości i gorzki smak. Owoce są używane w postaci przetworów, cenione są w kuchni i przetwórstwie. Zawierają dwukrotnie więcej karotenu niż marchew oraz alkaloid sorbinę, który nadaje im gorzki smak. Wyrabia się z nich jarzębiak, soki, dżemy, marmoladę, syropy, mus. Po usmażeniu z jabłkami stanowią doskonały dodatek do mięs. Dla celów przetwórstwa uprawiane są odmiany o dużych i jadalnych owocach

Drewno rozpierzchłonaczyniowe, ciężkie, twarde i trudno łupliwe. Biel szeroka, czerwonobiała, twardziel czerwonobrązowa. Jest wykorzystywane w stolarstwie, nadaje się do toczenia, a także wytwarzane są z niego niektóre instrumenty muzyczne.

Drzewa
Jesion wyniosły

Jesion wyniosły – gatunek drzewa należący do rodziny oliwkowatych. Występuje naturalnie na większości obszaru Europy i w Azji Zachodniej. W Polsce jest pospolity na całym obszarze. Początkowo rośnie szybko, w wieku ok. 100 lat przestaje rosnąć na wysokość, żyć może 300 lat. Drzewo zaczyna owocować dopiero w wieku 30–40 lat. …

Drzewa
Jabłoń dzika

Jabłoń dzika, płonka – gatunek jabłoni rosnący dziko w niemal całej Europie. Jest uprawiany w wielu krajach świata. W Polsce występuje rzadko na niżu i w niższych położeniach górskich. Inne nazwy zwyczajowe: jabłoń płonka, jabłoń leśna. W wyniku skrzyżowania jabłoni dzikiej i jabłoni niskiej powstała jabłoń domowa, uprawiana obecnie w …