Cynamonowiec wonny

Rosliny zielarskie

Cynamonowiec wonny, cynamonowiec chiński, cynamon chiński, kasja – gatunek drzewa z rodziny wawrzynowatych. Krzew lub niskie drzewo do 10 m wysokości z kanciastymi gałązkami. Ojczyzną są południowe Chiny. Uprawiany jest w Azji południowo-wschodniej i południowej.

Z liści i młodych gałązek wytwarza się olejek eteryczny zwany kasją lub olejkiem kasjowym. Kora używana jest jako cynamon. Jest on przyprawą, jednakże mniej cenną niż cynamon cejloński. Laski cynamonu są zawsze skręcone w pojedyncze rurki.

Z kory korzeni wytwarza się kamforę. Z nasion wytwarza się olej wykorzystywany w przemyśle perfumeryjnym. Jest rośliną leczniczą, wykazuje silne działanie dezynfekujące.

Rosliny zielarskie
Jeżówka wąskolistna

Jeżówka wąskolistna – gatunek byliny, należący do rodziny astrowatych. Występuje naturalnie w Ameryce Północnej. W Polsce jest uprawiana, niekiedy dziczeje. Roślina odporna na mróz. Wymaga stanowiska w pełnym słońcu i żyznej gleby. Wskazane jest ściółkowanie. Po przekwitnięciu kwiatostany obcina się. Rozmnaża się przez podział albo przez sadzonki. Źle znosi przesadzanie. …

Rosliny zielarskie
Jeżówka purpurowa

Jeżówka purpurowa – gatunek rośliny z rodziny astrowatych. Pochodzi z Ameryki Północnej. We florze Polski czasami przejściowo dziczejąca z upraw. Surowiec zielarski Ziele jeżówki purpurowej – wysuszone, całe lub rozdrobnione kwitnące nadziemne części rośliny oraz korzeń jeżówki purpurowej – wysuszone, całe lub rozdrobnione podziemne części rośliny. Oba surowce powinny zawierać …

Rosliny zielarskie
Jemioła pospolita

Jemioła pospolita, jemioła biała, strzęśla – gatunek rośliny z rodziny sandałowcowatych. Występuje na terenie niemal całej Europy oraz w południowej i zachodniej Azji. Jest to roślina półpasożytnicza, ma zdolność prowadzenia fotosyntezy, podczas gdy wodę i sole mineralne pobiera od drzewa-żywiciela. Jemioła jest rośliną leczniczą. Jemioła rośnie na drzewach pobierając substancje …